Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονταν τα παιδιά τους γιατρούς ή δικηγόρους. Η νέα γενιά γονέων ενδέχεται να τα καμαρώσει …φροντιστές διαστημικών ταξιδιών, εμφυτευτές ενδοφλεβικών νανοσυσκευών, συγκρουσιολόγους, δορυφορικοχαρτογράφους ή βιοπληροφορικούς όχι λογισμικού, αλλά υλισμικού!

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις πανεπιστημιακές ειδικότητες του μέλλοντος, που μπορεί σήμερα να ακούγονται σχεδόν ακατάληπτες, αλλά σε 15 χρόνια εκτιμάται ότι θα παρουσιάζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε: στις ΗΠΑ, οι πρώτοι φροντιστές διαστημικών ταξιδιών παρακολουθούν ήδη μαθήματα (στο «Astronaut Training Center» της Οκλαχόμα), ενώ στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκπαιδεύονται «εκμαιευτές γνώσης»!

Η αγορά ζητεί ολοένα και περισσότερες δεξιότητες και νέες ειδικότητες και η επιλογή του “σωστού” επαγγέλματος γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Πώς, λοιπόν, μπορεί να διαλέξει επάγγελμα ένας νέος άνθρωπος;

Όπως εξηγεί ο κ.Γιαννακουδάκης, η κλίση ή το ταλέντο ενός ατόμου είναι δυνατόν να διαφανούν με βάση το ποιο μέρος του εγκεφάλου του (αριστερό ή δεξί) χρησιμοποιεί περισσότερο. Επιπρόσθετα, οι επιδόσεις και ο ρυθμός μάθησης του ατόμου μπορούν να αυξηθούν κατά 80%, αν αξιοποιηθεί η θεωρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων!

Ενδεικτικό είναι ότι, χάρη σε τεστ που σχεδίασε ο καθηγητής, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (1979) σε βρετανικό πανεπιστήμιο, οι επιδόσεις των φοιτητών τετραπλασιάστηκαν, αφού εντοπίστηκαν τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες τους, με βάση το επικρατέστερο μισό του εγκεφάλου τους και η διαδικασία μάθησης και γνώσης προσαρμόστηκε αναλόγως.

Τη λίστα των επαγγελμάτων του μέλλοντος συμπληρώνουν, σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, ειδικότητες όπως: χαρτογράφος ασθενειών, ειδικός πνευματικών δικαιωμάτων, ψυχογράφος, τηλεργασιαλόγος, βιοκλιματολόγος, βιοπληροφορικός υλισμικού (μηχανικός βιολογικών υπολογιστών, αντικαταστάτης κυττάρων), ψυχογραφηματογράφος (ειδικός διάγνωσης προσωπικότητας μέσω έμπειρων συστημάτων), δορυφορικοχαρτογράφος (ειδικός στη λήψη και ανάλυση δορυφορικών γεωγραφικών σημάτων, χαρτών κτλ), συγκρουσιολόγος (ειδικός ανάλυσης/επίλυσης συγκρούσεων/διαφορών) κτλ.

                                    Οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες

 

Ο κ.Γιαννακουδάκης, που υπήρξε ομιλητής σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Συνδέσμου Φροντιστών Β.Ελλάδος, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας που διεξάγει (15 χρόνια συλλογή στοιχείων και πέντε ανάλυση), σε δείγμα 10.500 νέων ηλικίας 14-24 ετών (σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα, που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ψυχομετρική έρευνα στην Ελλάδα).

Η έρευνα έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι σε αντίθεση με κοινωνικά στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες σε “δεύτερο ρόλο” στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης κλίσης για το μάνατζμεντ, αυτές διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και μάλιστα σε ορισμένους εργασιακούς τομείς -όπως η μετάδοση γνώσης και η εκπαίδευση- “υπερτερούν ιδιαίτερα” σε ηγετικά πόστα, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος, που απαιτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα για τα δύο φύλα, ενώ αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία (από 33,6 λεπτά στα 14 σε έως 50,9 λεπτά σε ηλικία 24 ετών).

Το γεγονός αυτό συναρτάται -σύμφωνα με τον καθηγητή- με το ότι οι πιο νέοι είναι και πιο ανυπόμονοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος γίνεται πιο προσεκτικός και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις απαντήσεις που δίνει.

 

                                    Οι άνδρες προτιμούν …τους υπολογιστές

 

Στο μεταξύ, κάθε φύλο προτιμά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Για τους άνδρες αυτές είναι -σε σειρά προτίμησης- οι εξής: υπολογιστές (συγκεντρώνουν ποσοστό 58,2% ως επικρατέστερη προτίμηση), φυσικές επιστήμες (52,7%), μηχανολογία (51,5%), περιβάλλον (51,4%), εκπαίδευση (51,4%) και αθλητικά, ασφάλεια, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, νομικά, υπηρεσίες, οικονομία και κοινωνικές επιστήμες, γεωργία, υγεία, επικοινωνία, τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες (σε μικρότερα ποσοστά).

Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες είναι κατά σειρά: εκπαίδευση (64,6%), υπηρεσίες (58,4%), κοινωνικές επιστήμες (50,8%), τέχνες (48,3%), επικοινωνία (47,9%), νομικά (47,3%), αθλητικά, περιβάλλον, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, ανθρωπιστικές επιστήμες και υγεία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γεωργία, οικονομία, ασφάλεια, υπολογιστές και μηχανολογία.

Πάντως, ανεξαρτήτως φύλου και κλίσεων, στην υβριδική εποχή, η συμβίωση των ανθρώπων με μηχανές και υπολογιστές, με ενδοφλεβικές μικροσυσκευές, το μέγεθος των οποίων μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου και με ηλεκτρομαγνητικά σήματα, αποτελούν καθημερινότητα. Γι΄αυτό παρατηρείται -σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, αυξανόμενη ανάγκη για διεπιστημονική έρευνα/ανάπτυξη (π.χ., βιοπληροφορική, βιοηθική, ψυχοκυβερνητική, υπολογιστική γλωσσολογία).

                  Πιο πρακτικοί οι άνδρες, περισσότερο κοινωνικές οι γυναίκες, εξίσου ειλικρινείς

 

Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ειλικρινείς (οι πρώτοι δίνουν αληθείς απαντήσεις σε ποσοστό 81,4% και οι δεύτερες σε ποσοστό 82,2%).

Οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο πρακτικοί και αρκετά πιο ερευνητικοί από τις γυναίκες, οι οποίες υπερτερούν σε κοινωνικότητα και καλλιτεχνική φύση. Τα δύο φύλα εμφανίζουν το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα και “κοντινά” ποσοστά συμβατικότητας.

Μέτρον ΑΡΙΣΤΟΝ

Στο πλαίσιο της έρευνας, εφαρμόστηκε το σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού ΑΡΙΣΤΟΝ, που αναλύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Πρόκειται για λογισμικό, που εμπεριέχει κωδικοποιημένη την ανθρώπινη εμπειρία και γνώση, τις οποίες αντλεί από ειδικές ψυχομετρικές βάσεις δεδομένων.

Μέσω του ΑΡΙΣΤΟΝ είναι δυνατόν να διαπιστωθούν κλίσεις και δεξιότητες, να φανεί αν ένας άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές απαιτήσεις και να ελεγχθεί αν το ήδη ασκούμενο επάγγελμα ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις πραγματικές δυνατότητές του.

Το τεστ γίνεται με τη συνδρομή υπολογιστή, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων ή την επιρροή υποκειμενικών παραγόντων, και ολοκληρώνεται σε 40-45 λεπτά, μέσω ερωτημάτων πολλαπλών επιλογών.

Από τις απαντήσεις προκύπτει η “διασπορά” της προσωπικότητας του ατόμου σε συνολικά 30 επαγγέλματα, που διαβαθμίζονται ως εξής: επαγγέλματα με πολύ θετικές προοπτικές, με θετικές προοπτικές και με περιορισμένες. Στη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν το τεστ -έναντι τιμήματος 70 ευρώ- στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού του καθηγητή κ.Πετρόπουλου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στην εργασία του τουλάχιστον 75.000 ώρες της ζωής του και, συνεπώς, το πώς νιώθει για το επάγγελμά του είναι σημαντικό. Γι΄αυτό, κάθε νέος πρέπει να έχει πρόσβαση στη σχολή της επιλογής του, ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες, κλίσεις και επιδόσεις.

«Είναι άδικο οι νέοι να εισάγονται σε σχολές που τούς είναι αδιάφορες, το πτυχίο δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός», σημειώνει ο κ.Ζορπίδης, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορείς να περιμένεις αυξημένη παραγωγικότητα από μια κοινωνία, όταν όσοι εργάζονται νιώθουν τη δουλειά τους ξένη με τα ενδιαφέροντά τους»._

Πηγή: Express.gr

 

Σε ένα άλλο αφιέρωμα που δημοσίευσε ο ηλεκτρονικός ιστοτόπος των Νέων φαίνεται, ότι οι προπτικές των καινούργιων επαγγελμάτων ίσως για τους αμύητους, να ξεπερνούν κάθε φαντασία αλλά και προσδοκία!

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

 

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και  «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν.

 

Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος:

 

1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.

 

2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.

 

3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.

 

4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.

 

5. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.

 

6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.

 

7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

 

8. Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.

 

9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.

 

10. Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.

 

11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.

 

12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

 

13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.

 

14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..

 

15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.

 

16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες – ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.

 

17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.

 

18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.

 

19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.

 

20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

 

ΠΗΓΗ: O ιστότοπος της εφημερίδας ΤΑΝΕΑ, tanea.gr

 

More in ειδήσεις, επιστήμη, πολιτισμός
Image.ashx
Οι September Code live στο Κύτταρο

Το 2002 η ιδιαίτερη μουσική έλξη έμπειρων μουσικών έμελλε να μπλεχτεί αρμονικά σε ηχοχρώματα τα οποία σχημάτισαν μελωδικές γραμμές, οι...

Close