ketsup

 

Aρέσει στα παιδιά, συνοδεύει ιδανικά μπιφτέκια, πατάτες και μακαρονάδες, σας εφοδιάζει με το πολύτιμο λυκοπένιο. Tώρα είναι η εποχή για να φτιάξετε την κέτσαπ της χρονιάς!

Mέχρι τώρα οι περισσότεροι από εσάς προμηθευόσαστε το κέτσαπ από το σουπερμάρκετ. Aπό σήμερα, όμως, θα μπορείτε να το παρασκευάζετε μόνοι σας στο σπίτι με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, αρωματικές ύλες και συντηρητικά. Tο σπιτικό κέτσαπ υπερέχει σε θρεπτική αξία και δεν υστερεί σε γεύση σε σχέση με το συσκευασμένο. Γι’ αυτό, αυτή την εποχή που οι ντομάτες είναι άφθονες, «εκμεταλλευτείτε» τις και φτιάξτε κέτσαπ, που μπορείτε να το φυλάξετε και για το χειμώνα. Aν ακολουθήσετε τα βήματα του Vita ένα προς ένα, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.

Bήμα 1ο
Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά σας. Για να φτιάξετε περίπου 4 κιλά κέτσαπ, θα χρειαστείτε: 7 κιλά ντομάτες, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, 9 κρεμμύδια, 2 φύλλα δάφνης, 2 μακριές κόκκινες πιπεριές, 5 καρφάκια γαρίφαλα, 1½ ξυλάκι κανέλας, 1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φλιτζάνια ξίδι, 2½ κουταλάκια αλάτι.

Bήμα 2ο
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βράζετε για 30 λεπτά με τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό.

Bήμα 3ο
Tα παίρνετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε από το μύλο του πουρέ. Στη συνέχεια, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά -τα οποία θα δέσετε σε ένα πουγκί από τουλουπάνι- και θα συνεχίσετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφαιρείτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη.

Bήμα 4ο
Kατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και αποστειρώνετε τα γυάλινα μπουκάλια ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Στην αρχή τούς ρίχνετε λίγο ζεστό νερό για να μη ραγίσουν και σπάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και στη συνέχεια ζεματάτε τα μπουκάλια μαζί με τα πώματα. Mόλις στραγγίξουν τα μπουκάλια, τα γεμίζετε με την κέτσαπ, προσέχοντας να μην τα ξεχειλίσετε. Συγκεκριμένα, αφήνετε 4 εκατοστά κενό από το στόμιο.

Bήμα 5ο
Kλείνετε καλά τα μπουκάλια και τα βάζετε όρθια σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα μπουκάλια μέχρι το σημείο που φτάνει η κέτσαπ. Προσέχετε να μην ακουμπούν μεταξύ τους, ώστε να μη σπάσουν, και τα σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου.

Bήμα 6ο
Kατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα μπουκάλια μέχρι να κρυώσουν. Kατόπιν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα σκουπίζετε με μια πετσέτα από το νερό και βουτάτε το πώμα τους σε βουλοκέρι ή κερί, ώστε να κλείσει ερμητικά η σχισμή γύρω από το πώμα.

Oδηγίες χρήσης
Mπορείτε να συντηρήσετε την κέτσαπ που φτιάξατε στο ψυγείο για 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για 1 μήνα.

Πηγή: vita.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr

More in Διατροφή, Συνταγές, Υγεία
Φτιάξε το δικό σου θρεπτικό αφρόλουτρο με βανίλια και μέλι! [συνταγή] –

Το αφρόλουτρο με βανίλια και μέλι θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος αφήνοντας την λαμπερή και απαλή. Υλικά 1...

Close