Μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση φρουτοχυμών του εμπορίου τελικά δεν κάνει και καλό στην υγεία αφού φαίνεται να συνδέεται με τον καρκίνοΟ κύριος «ένοχος», σύμφωνα με τα ευρήματα, ειδικά στους επεξεργασμένους βιομηχανικούς φρουτοχυμούς, είναι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία φαίνεται να μετατρέπει αυτούς του χυμούς σε παράγοντα ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών όγκων.

Επί πλέον, όπως ανακάλυψαν οι αυστραλοί ερευνητές, μετά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους, τα φρούτα που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή των χυμών χάνουν πολλά από τα αντικαρκινικά συστατικά τους. Αλλοι ειδικοί ωστόσο μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι η «ανατρεπτική» μελέτη είναι πολύ μικρή και τονίζουν ότι το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη και λεπτομερέστερη διερεύνηση.

Φρούτα, χυμοί και καρκίνος των εντέρων

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Περθ στην Αυστραλία θέλησαν να διερευνήσουν τον ρόλο διαφόρων φρούτων, λαχανικών και χυμών στην πρόληψη των διαφορετικών τύπων του καρκίνου των εντέρων. Εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.200 ενηλίκων από τους οποίους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με το καθημερινό διαιτολόγιό τους. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν επί δυο χρόνια προκειμένου να δουν πόσοι από αυτούς θα εμφάνιζαν κάποια μορφή καρκίνου των εντέρων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, είδαν ότι το να τρώει κανείς καθημερινά μήλα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο ή κουνουπίδι μείωνε κατά πολύ την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος του εντέρου. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι όσοι εθελοντές έπιναν πολλούς χυμούς φρούτων αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει η σχετική δημοσίευση στο έντυπο «Journal of the American Dietetic Association», όσοι έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια χυμού την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ορθού.

Αντιοξειδωτικά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μεγάλο μέρος των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φρούτα και θεωρείται ότι προστατεύουν από τους καρκίνους του εντέρου χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των χυμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ στην Ουαλία είχε επίσης αμφισβητήσει τις «υγιεινές» ιδιότητες των χυμών εξ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες συνιστούσαν μάλιστα να προτιμάται η κατανάλωση φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων τονίζοντας ότι ακόμη και ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού μπορεί να περιέχει ως και πέντε κουταλιές ζάχαρη.

 

healthyliving

More in Διατροφή, καρκίνος, Υγεία
maskes-omorfias
4 Καλύτερες σπιτικές αντιρυτιδικές κρέμες – μάσκες προσώπου

Οι σπιτικές αντιρυτιδικές κρέμες  προσώπου έχουν πολλά οφέλη. Εκτός από το γεγονός ότι είναι αρκετά φθηνότερες  από τις  αντιρυτιδικές κρέμεςπου...

Close