Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Θεραπευτικες δρασεις και ιδιοτητες

Το μελι εχει αρκετες θεραπευτικες δρασεις, ενω παραλληλα θεωρειται οτι τονωνει γενικοτερα τον οργανισμο. Απο την αρχαιοτητα πιστευεται οτι αποτελει ενα απο τα σημαντικοτερα μακροβιοτικα που μας εχει δωσει η φυση. Συγκεκριμενα, οι θεραπευτικες δρασεις/ ιδιοτητες του μελιου ειναι οι εξης :

1 . Το μελι εχει βακτηριοστατικη, βακτηριοκτονο δραση και επομενως, δεν ευνοει την αναπτυξη οποιουδηποτε παθογονου βακτηριου. Η δραση αυτη του μελιου εκδηλωνεται, κυριως, οταν το μελι βρεθει μεσα σε υδατινο περιβαλλον (π.χ υδατικο διαλυμα). Επισης, το μελι εχει την ιδιοτητα να αποξηραινει, να αφυδατωνει τα βακτηρια που θα ερθουν σε επαφη μαζι του.

2 . Βοηθαει σε γαστρεντερικες παθησεις, ειναι ελαφρως καθαρτικο, βοηθαει στην δυσκοιλιοτητα, ενισχυει την ποιοτητα των γαστρικων υγρων, και αρα βοηθαει την πεψη που, με την σειρα της, προστατευει τον οργανισμο, εμμεσα, απο παθογονα μικροβια που περιεχονται στην τροφη. Το μελι βοηθαει την καλυτερη αφομοιωση των τροφων. Βοηθαει στην θεραπεια της γαστρεντεριτιδας και του γαστρικου ελκους.

3 . Εχει ηπατο-ενισχυτικη δραση, τονωνοντας το συκωτι και την χολη. Το γεγονος αυτο ειναι γνωστο απο την πρακτικη ιατρικη. Σημερα χρησιμοποιειται αποτελεσματικα κατα των ασθενειων του συκωτιου και της χολης.

4 . Εχει ενισχυτικη, τονωτικη δραση στα νεφρα. Εχει διουρητικες ιδιοτητες και βοηθαει την γρηγοροτερη αποβολη αχρηστων ουσιων απο το αιμα. Οι αντισηπτικες, αντιβακτηριακες ιδιοτητες που εχει προστατευουν την ουροδοχο κυστη απο μολυνσεις. Απο την πρακτικη ιατρικη γνωριζουμε πως βοηθαει στην αντιμετωπιση της νυχτερινης ακρατειας των μικρων παιδιων.

5 . Το μελι εχει ευεργετικες ιδιοτητες στον καρδιακο μυ. Αυτο το κανει, δινοντας του μεγαλες ποσοτητες ενεργειας, για να μπορει να λειτουργει ακαταπαυστα. Το γεγονος αυτο εχει επιβεβαιωθει και πειραματικα. Παραλληλα με την τονωση της καρδιας και την ενισχυση του καρδιακου παλμου, το μελι εχει αγγειοδιασταλτικες ιδιοτητες διευκολυνοντας την κυκλοφορια. Ανθρωποι που πασχουν απο καποιο καρδιακο νοσημα θα πρεπει να παιρνουν ενα ποτηρι χλιαρο νερο με μια κουταλια της σουπας μελι, προτου κοιμηθουν το βραδυ.

6 . Το μελι βοηθαει την αποσυμφοριση των αναπνευστικων οδων μεσω της αποχρεψης αλλα και μεσω εισπνοων ατμων διαλυματος μελιτος. Βοηθαει στην αποκατασταση των βλενογονων του λαιμου και του ρινολαρυγγα και ελατωνει τον σπαστικο βηχα. Το μελι βοηθαει γενικα το αναπνευστικο συστημα, αλλα ειναι οφελιμο και στην περιπτωση κρυολογηματος. Συνταγες της πρακτικης ιατρικης για την αντιμετωπιση κρυολογηματος ειναι μελι με χυμο λεμονιου ή σιροπι σελινου και μελιου σε αναλογια 1:1.

7 . Το μελι ειναι ευεργετικο για τον νευρικο συστημα, ενω παραλληλα βοηθαει στην καταπολεμηση της αυπνιας. Μια συνταγη της πρακτικης ιατρικης για την αυπνια ειναι η εξης : σε ενα ποτηρι χλιαρο (οχι καυτο) διαλυουμε μια κουταλια μελι.

8 . Ειναι ευρεως γνωστες οι ευεργετικες επιδρασεις του μελιου στο δερμα, σε δερματικες παθησεις και στην επουλωση πληγων. Σημερα, κυκλοφορουν πληθως σκευασματων για το δερμα που περιεχουν μελι. Εκτος του γεγονοτος οτι βοηθαει στην ενυδατωση του δερματος, με τις αντιβακτηριακες ιδιοτητες του βοηθαει σε παθησεις του δερματος. Επιπλεον, εχει επουλωτικες επιδρασεις στις πληγες, οι οποιες οφειλονται στην αντιβακτηριακη του δραση και στο γεγονος οτι αυξανει την συγκεντρωση γλουταμινης στην πληγη. Παραλληλα, ενισχυει την παρουσια της λεμφου στην πληγη. Με το μελι μπορουμε τα βοηθησουμε ενα ταλαιποριμενο δερμα να ξαναβρει την φρεσκαδα και την ελαστικοτητα του, ενω παραλληλα μπορουμε να παρασκευασουμε σαπουνια και αφρολουτρα για την υγιεινη του σωματος.

Το μελι μπορει να χρησιμοποιηθει και για 2 αλλους σημαντικους θεραπευτικους σκοπους :

• Μπορει να προσροφα εντονα ουσιες απο το περιβαλλον του, αρα μπορει να χρησιμοποιηθει για λεμφικο μασαζ αποτοξινωσης στην πλατη ενος ασθενη. Κατα την διαρκεια του μασαζ, το μελι απορροφα τοξινες απο το σωμα του ασθενη και θα αλλαζει χρωμα.
• Μπορει να χρησιμοποιηθει ως φορεας αιθεριων ελαιων θεραπευτικων φυτων, δεδομενου οτι μπορει να τα συγκρατει στην μαζα του και να τα αποδεσμευει σταδιακα κατα την διαρκεια του μεταβολισμου του στον ανθρωπινο οργανισμο. Διαφορες ποικιλιες μελιων συνδυαζονται με διαφορετικα αιθερια ελαια και αλλα μελισσοκομικα προιοντα για την καταπολεμηση διαφορων παθησεων.

Ποσο μελι μπορει να τρωει καποιος?

Η συνιστωμενη δοση ποιοτικου μελιου ειναι 1-3 κουταλιες της σουπας (ή και παραπανω) ημερισιως απο εναν υγιη ενηλικα. Εδω δεν υπαρχει καποιο θεμα υπερδοσολογιας μελιου, μιας και η μεγιστη ασφαλης δοση μελιου για εναν υγιη ενηλικα ειναι της ταξης των…500gr ημερισιως!!! Ατομα που πασχουν απο ζαχαροδιαβητη πρεπει να συμβουλευονται τον ιατρο τους.

Απο ποια ηλικια μπορουν τα παιδια να τρωνε μελι?

Η συχρονη ιατρικη μας λεει οτι μονο τα παιδια ανω των 2 ετων μπορουν να τρωνε μελι. Κατι αντιστοιχο ισχυει και για την γυρη και τον βασιλικο πολτο. Φαινεται οτι αυτο αποτελει εναν οικτρο…μυθο, τουλαχιστον οσον αφορα το ωριμο μελι! Παρολα αυτα, αν θελει καποιος να δωσει στο παιδι του μελι, γυρη και βασιλικο πολτο, το οποιο ειναι κατω των 2 ετων, δεν εχει παρα να συμβουλευτει τον παιδιατρο ή να αναλαβει ο ιδιος την «ευθυνη». Το ειρωνικο της υποθεσης ειναι οτι τοσο οι ιατροι, οσο οι διατροφολογοι και εμεις οι ιδιοι δινουμε «αφοβα» ζαχαρη στα παιδια μας και απορουμε για τον λογο που αρρωσταινουν…!!!

Συγκριση ζαχαρης & μελιου

Δεν ειναι η ζαχαρη ενα φυσικο προιον αφου παραγεται απο ζαχαροτευτλα? Η απαντηση ειναι οχι! Δεδομενου οτι η παρασκευη ζαχαρης χρειαζεται τοσο μεγαλη χημικη επεξεργασια, εχει μετατραπει περισσοτερο σε…φαρμακο παρα σε φυσικο προιον. Μονο να κατσει να συλλογιστει κανεις πως παρασκευαζεται το μελι και να συνηδητοποιησει τι σημαινουν ολα τα σταδια παραγωγης του μελιου θα συμπερανει γρηγορα οτι το μελι και η ζαχαρη δεν εχουν…καμια σχεση και ομοιοτητα παρα μονο οτι ειναι και τα δυο γλυκα!Η ζαχαρη (σακχαροζη) ειναι κατι το εντελως αφυσικο για τον οργανισμο μας, δεν αποθηκευεται, αφομοιονεται δυσκολα παραγοντας δυσαρεστα αποτελεσματα οπως οξυτητα στο αιμα, διαταραχες επιπεδου του σακχαρου στο αιμα, εγκεφαλικη νωθροτητα μετα απο ενα χρονικο διαστημα, μεγαλη πτωση του ανοσοποιητικου (ανοσοκαταστολη), ανοδο σωματικου παχους, καουρες, δυσπεψια, τοξινωση και εξασθενιση ολοκληρου του πεπτικου συστηματος. Μεγαλες καθημερινες δοσεις ζαχαρης μπορουν να αρρωστησουν συντομα εναν οργανισμο και να καταστρεψουν το παγκρεας. Παραλληλα, δεν εχει κανενα ευεργετικο αποτελεσμα στον ανθρωπινο οργανισμο, ακομη και οταν η ληψη ζαχαρης γινεται σε μικρες δοσεις.
Το μελι, εκτως των ευεργετηματων του, κανει τα ακριβως αναποδα απο αυτα που δημιουργει η ζαχαρη, με την εξαιρεση οτι δημιουργει και αυτο μια μικρη οξυτητα στο αιμα.

Μελι το ακατεργαστο…Μελι του αφρου

Η καλυτερη ποιοτητα μελιου ειναι το στρωμα μελιου που συγκεντρωνεται κοντα στην επιφανεια του μελιτοεξαγωγεα. Στην επιφανεια συγκεντρωνονται και αλλα συστατικα οπως το κερι, η προπολη, η γυρη, κομματια απο την ιδια την μελισσα, ιχνη δηλητηριου και βασιλικου πολτου, ιχνη απο μελισσοψωμο και προνυμφες. Το μελι αυτο το ονομαζουν πολλοι αφρομελο, διοτι συγκεντρωνεται στον αφρο του μελιτοεξαγωγεα. Αλλη ονομασια ειναι αγριομελο, μιας και ειναι η ιδια η φυση προσωποποιημενη. Περιεχει πολυ περισσοτερα ενζυμα, λογω των υπολειματων που περιεχει καθως και λογω του οτι ειναι ακομη αγουρο. Επιπλεον, περιεχει και φιλικα βακτηρια. Ειδικα οταν το μελι ειναι ενα χαρμανι απο ανθη, αγκαθια και κωνοφορα, ειναι πραγματικα πολυτιμο. Δυστυχως μπορει να παραγεται σε μικρες ποσοτητες, ενω, η ειρωνια ειναι οτι, δεν ειναι εμπορευσιμο διοτι η «εμφανιση» του δεν ειναι αποδεκτη. Το μελι αυτο μοιαζει… «βρωμικο». Αν καποιος δεν μπορει να βρει προσβαση σε τετοιο μελι, αλλα εχει προσβαση σε «μαυρη» κερυθρα θα ηταν εξισου ευεργετικο για αυτον.

Μελι-σσοθεραπεια – Συνθετες, συνεργηστικες θεραπευτικες εφαρμογες του μελιου

Εχει δειχθει απο μελετες και εφαρμογες (Apimondia, American Apitherapy Sociaty, Ε.ΚΕ.Μ, κ.α) οτι το μελι μπορει να ειναι χρησιμο στην μελισσοθεραπεια με 3 βασικους τροπους :

• Μεσα απο τις ενδογενεις θεραπευτικες ιδιοτητες του, λογω των ενζυμων, των αιθεριων ελαιων, των μεταλλων και αλλων συστατικων και ιδιοτητων.
• Ως διαλυτης-μεταφορεας αιθεριων ελαιων βοτανων, μητρικων βαμματων βοτανων και προπολης, βασιλικου πολτου και δηλητηριου μελισσας. Για το σκοπο αυτο παρασκευαζονται αρωματομελα (aroma miel), προπολομελα (propol miel) και αλλα πιο συνθετα παρασκευασματα που συνδυαζουν την μελισσοθεραπεια, την φυτοθεραπεια και, γιατι οχι, την γεμμοθεραπεια. Μελετες και ερευνες γινονται ακομα σε αυτον τον σημαντικο τομεα.
• Ως μεσο ισχυρης αποτοξινωσης, λογω της μοναδικης του ιδιοτητας να προσροφαει τοξινες απο την επιφανεια των ιστων. Επομενως, χρησιμοποιειται θαυμασια σε εφαρμογες καθαρισμου πληγων και σοβαρων, μολυσμενων τραυματων ή εγκαυματων, σε εφαρμογες καθαρισμου και αντιμετωπιση λοιμωξεων της στοματικης κοιλοτητας και των αμυγδαλων, καθως και για λεμφικο καθαρισμο μεσω ειδικευμενης λεμφικης μαλαξης με μελι.

Συνταγες με…Μελι

• Μια συνταγη για την παρασκευη σαπουνιου με μελι ειναι η εξης : σε μπεν-μαρι λιωνουμε 2 μερη σαπουνι αγνο λευκο (λιγο ν ερο για να μην καει το σαπουνι) και μολις λιωσει προσθετουμε 1 μερος μελι, λιγο κερι μελισσας και, προαιρετικα, στερεη προπολη ή βαμμα προπολης. Ανακατευουμε μεχρι να αρχισει να βραζει. Στην συνεχεια το βγαζουμε απο την φωτια. Προαιρετικα, μπορουμε να προσθεσουμε λιγες σταγονες αιθεριου ελαιου κανελλας, λεβαντας. Τσαγιοδεντρου, θυμαριου ή και αλλα. Το μιγμα χυνεται μεσα σε δοχειο ή καλουπι μεχρι να κρυωσει και μετα κοβεται σε κυβους.

• Μια συνταγη για την ξηρανση των ελιων του δερματος ειναι η εξης : 250gr μελι, 60ml γλυκερινη, 60ml οινοπνευμα, 20ml κιτρικο οξυ και 15 σταγονες κεχριμπαρι. Το μιγμα ανακατευεται μεχρι να ομογενοποιηθει. Επαλοιφουμε την ελια πρωι και βραδυ, μεχρι να ξεραθει.

• Μια συνταγη για προστασια απο ιωσεις και βακτηρια ειναι η εξης : σε βαζακι 30gr μελι θυμαρισιο ή απο φασκομηλο προσθετουμε 15-20 σταγονες μητρικου βαμματος καφε-κοκκινης προπολης περιεκτικοτητας μεγαλυτερης απο 30%, 30 σταγονες βαμματος Arctium Lappa ή Ginger ή Echinacea και μια σταγονα αιθεριου ελαιο TeaTree ποσιμο. Το μιγμα ανακατευεται μεχρι ομογενοποιησης και λαμβανεται σταδιακα (5-6gr /δοση) κατα την διαρκεια της ημερας.

• Μια συνταγη για στοματικο διαλυμα κατα των αφθων, ουλιτιδας, τεριδονας, περιοδοντιτιδας και λοιμωξεων της στοματικης κοιλοτητας ειναι η εξης : Σε ποσοτητα μελιου 1 κ.σ προσθετουμε 1σταγονα αιθ.ελαιο TeaTree, 1σταγονα αιθ.ελαιο Thymus Vulgaris – Thymol, 1σταγονα αιθ.ελαιο Rosmarinus Officinalis, 3 σταγονες βαμματος προπολης και 3 σταγονες ελαιου απο σπορους Grapefruit. Ανακατευουμε μεχρι ομογενοποιησης. Το μιγμα το κανουμε μπουκωμα για 3-4 λεπτα και μετα το αποβαλλουμε. Στην συνεχεια δεν πλενουμε το στομα, ουτε πινουμε, ουτε τρωμε για χρονικο διαστημα, τουλαχιστον, μισης ωρας.

• Μια συνταγη για καθαρισμο και επουλωση τραυματων/εγκαυματων ειναι η εξης : Καθαριζουμε την πληγη με εμπλαστρο γνησιου μελιου. Οταν θα βγαλουμε το εμπλαστρο, θα παρασκευασουμε το εξης μιγμα : μελι, γυρη, βαμμα προπολης, ζελε Αλοης και λιγες σταγονες ελαιο υπερικου. Το μιγμα το κανουμε εμπλαστρο και το αλλαζουμε μια φορα την ημερα για λιγες μερες. Κατα την διαρκεια της επουλωσης πρεπει να γινεται καλη θρεψη του οργανισμου. Σε αυτο βοηθαει η εσωτερικη ληψη γυρης, βασιλικου πολτου και χυμου Αλοης, επιταχυνοντας σε πολυ μεγαλο βαθμο την επουλωση τραυματων (5-6 φορες μεγαλυτερος ρυθμος.

http://apistherapy.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

More in Διατροφή, Θεραπείες
breakfast2
Γάλα, γιαούρτι και ασβέστιο για πρόληψη καρκίνου

Στην εποχή μας, που ο καρκίνος κυριολεκτικά θερίζει, οι προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν τρόπους πρόληψης της φοβερής αυτής μάστιγας,...

Close