Η ψυχολόγος Σούζαν Σύφμαν του Πανεπιστημίου Ντιούκ, συγκέντρωσε μια ομάδα ανθρώπων με κλινική παχυσαρκία, οι οποίοι έτρωγαν πολύ, όποτε αισθάνονταν συναισθηματικά ευάλωτοι. Τους έδωσε εντολή να εισπνέουν αιθέριο έλαιο βερίκοκου, το οποίο οι αρωματοθεραπευτές θεωρούν ως ηρεμιστικό, ενώ εφάρμοζε και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, για να ανακουφιστούν από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Με τον καιρό οι άνθρωποι άρχιζαν να συνδυάζουν την μυρωδιά του βερίκοκου, με την αίσθηση της χαλάρωσης και της λιγότερης πείνας.
Τα επόμενο βήμα της γιατρού, ήταν να δώσει στον κάθε συμμετέχοντα ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο βερίκοκου, με την σύσταση, να το μυρίζουν κάθε φορά που θα ένιωθαν αγχωμένοι και θα έμπαιναν στον πειρασμό να φάνε. Σύμφωνα πάντα με την δρ. Σίφμαν οι περισσότεροι από τους μισούς, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αιθέριο έλαιο του βερίκοκου για να χαλαρώσουν και να αποφεύγουν το φαγητό.
Μπορείτε να ακολουθήσετε και μόνοι σας την μέθοδο της, αν θέλετε μας συστήνει ο δρ Τζέιμς Ντιούκ (βοτανολόγος πρώην επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου των θεραπευτικών φυτών, στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.)
Διαλέξτε μια τεχνική χαλάρωσης που θα σας βοηθάει κάθε φορά που θα νιώθετε αγχωμένοι ή στα πρόθυρα της κατάθλιψης,-διαλογισμό, γιόγκα ή ελαφρύ τέντωμα. Όσο κάνετε κάτι από τα παραπάνω, να εισπνέετε ένα χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο. Θα πρότεινα κάποιο από αυτά που οι ειδικοί αρωματοθεραπευτές, θεωρούν τα πλέον κατάλληλα για την κατάθλιψη: περγαμόντο, γεράνι, λεβάντα, μελισσόχορτο ή δεντρολίβανο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο μήλου ή μέντας, που και τα δύο, μπορούν να σας βοηθήσουν και στην απώλεια κιλών. Διαφορετικά, ακολουθήστε το παράδειγμα με το βερίκοκο όπως και στο πείραμα.
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Πάρτε ένα μικρό μπουκαλάκι και γεμίστε το μέχρι την μέση με χοντρό αλάτι. Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο. Το αλάτι απορροφά το έλαιο κι έτσι δεν διασπείρεται. Κάθε φορά που θα νιώθετε ταραγμένοι ή θλιμμένοι, ανοίξτε το μπουκαλάκι και πάρτε βαθιές ανάσες. Έτσι θα διώξετε κάθε συναισθηματική κατάσταση που σας κάνει να θέλετε να τρέξετε στο ψυγείο για να φάτε. Πιστέψτε με. Αποδίδει!